Kurssissa MAB2 opittiin, että ensimmäisen asteen polynomifunktion kuvaaja on aina suora. Jos funktio on muotoa f(x) = ax + b, missä a \neq 0, niin sen kuvaaja on suora, jonka yhtälö on y = ax + b. Suoran yhtälö ilmaisee, miten suoran pisteiden y-koordinaatit riippuvat x-koordinaateista. Sen avulla voidaan löytää pisteitä, joiden kautta suora kulkee. Seuraava tehtävä valaisee asiaa tarkemmin.
Suoran yhtälö on y = -x + 3.
- Suoran pisteen x-koordinaatti on x = 1. Laske suoran yhtälön avulla tämän pisteen y-koordinaatti. Merkitse piste koordinaatistoon.
- Suoran pisteen x-koordinaatti on x = 4. Laske tämän pisteen y-koordinaatti ja merkitse piste koordinaatistoon. Piirrä näiden kahden pisteen kautta kulkeva suora.
- Valitse x-koordinaatille jokin kolmas arvo (esimerkiksi lukujen -1 ja 7 väliltä) ja laske sitä vastaavan suoran pisteen y-koordinaatti. Osuuko tämä piste b-kohdassa piirtämällesi suoralle?
- y = -1 + 3 = 2, joten piste on (1,2).
- y = -4 + 3 = -1, joten piste on (4,-1).
- Esimerkiksi jos x = 2, niin y = -2 + 3 = 1. Piste (2,1) on suoran y = -x+3 piste.
Suoran yhtälö siis kertoo, miten suoran pisteen y-koordinaatti riippuu pisteen x-koordinaatista. Esimerkiksi suoran y = -x + 3 kaikki pisteet ovat muotoa (x, -x+3).
Tehtävänä on selvittää, ovatko pisteet A = (2116, 894) ja B = (15668, 4273) suoralla, jonka yhtälö on y = 0{,}25x + 365.
- Selvitä suoran yhtälön avulla, mikä on suoran pisteen y-koordinaatti, jos x-koordinaatti on x = 2116. Onko piste A suoralla?
- Selvitä suoran yhtälön avulla, mikä on suoran pisteen y-koordinaatti, jos x-koordinaatti on x = 15668. Onko piste B suoralla?
- y = 0{,}25 \cdot 2116 + 365 = 894, joten piste A = (2116, 894) on suoralla.
- y = 0{,}25 \cdot 15668 + 365 = 4282, joten piste B = (15668, 4273) ei ole suoralla.
Suoran yhtälössä y = kx + b vakio b ilmaisee, millä korkeudella suora leikkaa y-akselin. Kerroin k puolestaan on kyseisen suoran kulmakerroin.
MÄÄRITELMÄ: KULMAKERROIN
Suoran yhtälössä y = kx + b esiintyvä kerroin k on suoran kulmakerroin.
Alla on näkyvissä suora, jonka kulmakerroin on k = 2. Tämä näkyy kuvassa siten, että kun siirrytään yksi ruutu oikealle, suora nousee aina kaksi ruutua ylöspäin.
Seuraavassa tehtävässä harjoitellaan tunnistamaan, miten suoran kulmakerroin k ja vakio b vaikuttavat suoran suuntaan ja sijaintiin koordinaatistossa.
Yllä on näkyvissä erilaisia suoria. Kopioi alla oleva taulukko vihkoosi ja täydennä se. Päättele sen jälkeen vastaukset alla oleviin kysymyksiin.
Suora | Kulmakerroin | Korkeus, jolla leikkaa y-akselin | Kuva |
\ y = 3x \phantom{ {} + 11} \ | | | |
\ y = -2x-1 \ | | | |
\ y = 0{,}5x+1 \ | | | |
\ y = -x+2\phantom{1} \ | | | |
Miten yhtälöstä y = kx + b voi päätellä,
- onko kysymyksessä nouseva suora (kuten kuvissa A ja C) vai laskeva suora (kuten kuvissa B ja D)?
- millä korkeudella suora leikkaa y-akselin?
- kuinka monta ruutua suora nousee tai laskee, kun siirrytään yhden ruudun verran oikealle?
Kuten edellisessä tehtävässä havaittiin, suora y = kx + b on
- nouseva, jos k > 0 eli kulmakerroin on positiivinen
- laskeva, jos k < 0 eli kulmakerroin on negatiivinen.
Lisäksi kulmakerroin vaikuttaa suoran jyrkkyyteen: mitä lähempänä nollaa kulmakerroin on, sitä loivemmin suora nousee tai laskee.
Tässä tehtävässä selvitetään missä pisteessä suora y = kx + b leikkaa y-akselin.
- Jos piste on y-akselilla, mitä voit päätellä sen x-koordinaatin arvosta? Voit tutkia asiaa valitsemalla pisteitä y-akselilla ja päättelemällä niiden x-koordinaattien arvot.
- Jos pisteen x-koordinaatti on x = 0 ja piste on suoralla y = 3x + 5, mikä on sen y-koordinaatti?
- Jos pisteen x-koordinaatti on x = 0 ja piste on suoralla y = kx + b, mikä on sen y-koordinaatti?
- Päättele edellisten kohtien avulla, missä pisteessä suora y = kx + b leikkaa y-akselin.
- x = 0
- y = 3 \cdot 0 + 5 = 5
- y = k \cdot 0 + b = b
- Suora y = kx + b leikkaa y-akselin pisteessä (0,b).
Edellisen tehtävän tulos voidaan muotoilla seuraavaksi teoreemaksi:
SUORAN JA Y-AKSELIN LEIKKAUSPISTE (TEOREEMA 6)
Suora y = kx + b leikkaa y-akselin pisteessä (0,b).
Jos suoran yhtälö tunnetaan, voi suoran piirtää koordinaatistoon monella menetelmällä.
- Piirrä suora y = -2x+5 kuvaaja seuraavasti: Määritä suoran yhtälön avulla jotkin kaksi pistettä, joiden kautta kuvaaja kulkee. Piirrä näiden kautta kulkeva suora.
- Piirrä suora y = x+3 kuvaaja seuraavasti: Päättele funktion lausekkeesta, millä korkeudella kuvaaja leikkaa y-akselin ja mikä on kuvaajan kulmakerroin. Piirrä suora näiden tietojen avulla.
- Tarkista piirrokset piirtämällä kumpikin kuvaaja laskimella tai tietokoneella.
- Kuvaaja kulkee esimerkiksi pisteiden (0,5) ja (1,3) kautta. (Voit keksiä x-koordinaatin itse ja laskea sitä vastaavan y-koordinaation suoran yhtälön avulla.)
- Kuvaaja leikkaa y-akselin korkeudella 3 eli pisteessä (0,3). Kuvaajan kulmakerroin on 1. Kuvaaja siis nousee aina yhden ruudun, kun siirrytään yhden ruudun verran oikealle.
Edellä havaittiin, että suoran kulmakerroin kuvaa suoran jyrkkyyttä. Jos tunnetaan suoran kahden pisteen koordinaatit, voidaan kulmakerroin määrittää laskemalla y-koordinaattien erotus, x-koordinaattien erotus ja näiden erotusten osamäärä:
Yllä näkyvän suoran kulmakertoimeksi saadaan näin \begin{align} k &= \frac{\text{$y$:n muutos} }{\text{$x$:n muutos} } = \dfrac{\textcolor{red}{2}-(\textcolor{blue}{-1})}{\textcolor{red}{3} - (\textcolor{blue}{-3})} \\[2mm] &= \dfrac{3}{6} = \dfrac{1}{2} = 0{,}5. \end{align} Silmämääräisesti arvioituna tulos on järkevä, sillä kun siirrytään yksi ruutu oikealle, suora näyttää nousevan aina puoli ruutua ylöspäin.
Ilmaistaan suoran kulmakertoimen määrittäminen vielä yleisenä sääntönä:
KULMAKERROIN (TEOREEMA 7)
Oletetaan, että \textcolor{blue}{x_1} \neq \textcolor{red}{x_2}. Pisteiden \textcolor{blue}{(x_1,y_1)} ja \textcolor{red}{(x_2,y_2)} kautta kulkevan suoran kulmakerroin on k = \frac{\text{$y$:n muutos} }{\text{$x$:n muutos} } = \frac{\textcolor{red}{y_2}-\textcolor{blue}{y_1}}{\textcolor{red}{x_2}-\textcolor{blue}{x_1}}
Määritä suorien kulmakertoimet alla olevan kuvan avulla.
Vinkki: Valitse pisteet, joiden koordinaatit ovat kokonaislukuja. Silloin saat tarkan tuloksen.
- k = \dfrac{3}{2} = 1{,}5
- k = -\dfrac{3}{4} = -0{,}75
Määritä kulmakerroin pisteiden A ja B kautta kulkevalle suoralle ja päättele, onko suora nouseva vai laskeva.
- A = (1,-2)\ ja \ B = (3,4)
- A = (-2,6)\ ja \ B = (3,2)
- A = (-21,-12)\ ja \ B = (-53,4)
Vinkki: kuvan tai mallikuvan hahmotteleminen yleensä helpottaa oikeiden johtopäätösten tekemistä.
- Nouseva. Kulmakerroin k = \dfrac{6}{2} = 3.
- Laskeva. Kulmakerroin k = -\dfrac{4}{5} = -0{,}8.
- Laskeva. Kulmakerroin k = -\dfrac{16}{32} = -0{,}5.
Tässä voi hahmotella pisteiden A ja B keskinäisen sijainnin mallikuvan avulla: piste B on enemmän vasemmalla ja ylempänä kuin piste A.
Suoran kulmakertoimesta voidaan päätellä muutoksen nopeus. Seuraavat tehtävät valaisevat asiaa.
Erään sääaseman mittauspisteessä lämpötila laski kesäyönä tasaisesti niin, että yön viilein hetki oli klo 3 aamuyöllä. Kello 20.00 lämpötilaksi mitattiin 20,7 astetta. Alla oleva kuvaaja esittää lämpötilaa ajan funktiona (vaaka-akselilla aika tunteina klo 20.00 alkaen, pystyakselilla lämpötila celsiusasteina).
- Mikä oli kuvaajan mukaan lämpötila yöllä klo 0.00?
- Mikä on suoran kulmakerroin?
- Mikä on lämpötilan muutosnopeus (astetta/tunti)?
Anna vastaukset yhden desimaalin tarkkuudella.
- Lämpötila oli noin 18,0 astetta.
Kun kello on 0.00, on kulunut 4 tuntia siitä, kun kello oli 20.00. Kuvaaja kulkee pisteen (4; 18{,}0) kautta, joten klo 0.00 lämpötila on noin 18,0 astetta. - Kulmakerroin on k \approx -0{,}7. Sen voi laskea esimerkiksi käyttäen pisteitä (0;20{,}7) ja (4;18{,}0).
- Kuvaajasta nähdään, että lämpötila laskee neljässä tunnissa noin 2,7 astetta. Siis lämpötila laskee noin 2{,}7/4 \approx 0{,}7 astetta/tunti. Lämpötilan muutosnopeus on sama kuin lämpötilaa esittävän suoran kulmakerroin.
Kuvaaja ilmaisee 1500 metrin juoksukisan voittajan juokseman matkan ajan funktiona. Voittoaika oli 3:52,5.
- Kuinka kauan aikaa voittaja käytti kilpailun ensimmäiseen 600 metriin?
- Kuinka monta metriä sekunnissa oli voittajan juoksunopeus kilpailun ensimmäisen 3,5 minuutin aikana? Miten tämä liittyy suoran kulmakertoimeen?
- Mitä tapahtui, kun oli juostu 1200 m?
- Mikä oli voittajan juoksunopeus viimeisten 22,5 sekunnin aikana?
- Voittaja käytti ensimmäiseen 600 metriin 105 sekuntia eli yhden minuutin ja 45 sekuntia; siis 1:45. Tämä nähdään siitä, että kuvaaja kulkee pisteen (105, 600) kautta.
- Juoksunopeus oli k = \dfrac{1200 \text{ m}}{210 \text{ s}} \approx 5{,}7 \text{ m/s}. Tämä on sama kuin kuvaajan loivemman osan kulmakerroin.
- Juoksuvauhti kasvoi eli alkoi loppukiri.
- Juoksunopeus oli k = \dfrac{300 \text{ m}}{22{,}5 \text{ s}} \approx 13{,}3 \text{ m/s}.
Suoran yhtälön muodostamista varten tarvitaan suoran kulmakerroin k ja tieto siitä, millä korkeudella suora leikkaa y-akselin. Tämä korkeus on sama kuin suoran yhtälössä y = kx + b esiintyvä vakio b.
Tehtävänä on määrittää yhtälö alla näkyvälle suoralle.
- Määritä suoran kulmakerroin k.
- Millä korkeudella suora leikkaa y-akselin eli mikä on vakio b?
- Mikä on suoran yhtälö?
- k = \dfrac{3}{5} = 0{,}6
- b = 2
- y = \dfrac{3}{5}x + 2
Suoran ja y-akselin tarkkaa leikkauspistettä ei välttämättä pysty lukemaan kuvasta. Tällaisessa tilanteessa riittää, että kulmakertoimen lisäksi tunnetaan jokin piste, jonka kautta suora kulkee. Tarkastellaan esimerkiksi tilannetta, jossa tiedetään, että suora kulkee pisteen (2,4) kautta ja sen kulmakerroin on k = \dfrac{5}{3}. Tällöin tiedetään, että suoran yhtälö on muotoa y = \dfrac{5}{3}x + b. Koska suora kulkee pisteen (2,4) kautta, sen koordinaatit toteuttavat suoran yhtälön. Saadaan siis yhtälö 4 = \dfrac{5}{3} \cdot 2 + b, jossa ainoa tuntematon on b. Yhtälöä voidaan ensin sieventää laskemalla kertolasku, jolloin yhtälö saadaan muotoon 4 = \dfrac{10}{3} + b. Vakio b saadaan selville, kun yhtälön molemmilta puolilta vähennetään 10/3. Tällöin oikealle puolelle jää pelkkä b: 4 - \dfrac{10}{3} = b. Vakion b arvo voidaan nyt sieventää laskimella tai käsin: \begin{align*} b &= 4 - \dfrac{10}{3} \\[2mm] &= \dfrac{4 \cdot 3}{3} - \dfrac{10}{3} \\[2mm] &= \dfrac{12}{3} - \dfrac{10}{3} = \dfrac{2}{3}. \end{align*} Suoran yhtälö on siis y = \dfrac{5}{3}x + \dfrac{2}{3}. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu tapaa, jolla suora voidaan piirtää koordinaatistoon, jos tunnetaan suoran kulmakerroin ja yksi suoran piste. Tunnetusta pisteestä (2,4) lähtien voidaan löytää muita suoran pisteitä, kun muistetaan, että kulmakerroin 5/3 tarkoittaa, että aina kun siirrytään 3 ruutua oikealle, suora nousee 5 ruutua ylöspäin.
Tiedetään, että suora kulkee pisteen (1,2) kautta ja sen kulmakerroin on k = -\dfrac{3}{2}.
- Piirrä suora koordinaatistoon.
- Sijoita tunnetun pisteen koordinaatit ja kulmakertoimen arvo suoran yhtälöön y = kx + b ja ratkaise vakion b arvo.
- Mikä on suoran yhtälö?
- Kulmakerroin on negatiivinen, joten suora on laskeva. Suoran piirtäminen:
- b = \dfrac{7}{2}
Vakio b saadaan ratkaistua yhtälöstä 2 = -\dfrac{3}{2} \cdot 1 + b. - y = -\dfrac{3}{2}x + \dfrac{7}{2}
Suoran yhtälö voidaan määrittää myös tilanteessa, jossa tunnetaan kaksi suoran pistettä. Niiden avulla saadaan selville suoran kulmakerroin k ja sen jälkeen vakion b arvo voidaan selvittää kuten edellä tehtiin.
Suora kulkee pisteiden (-2,3) ja (3,1) kautta. Tehtävänä on määritää suoran yhtälö.
- Merkitse suoran pisteet koordinaatistoon ja laske suoran kulmakerroin. Varmista piirroksesi avulla, että tulos on järkevä.
- Sijoita jomman kumman tunnetun pisteen koordinaatit ja kulmakertoimen arvo suoran yhtälöön y = kx + b ja ratkaise vakion b arvo.
- Mikä on suoran yhtälö?
- Kulmakerroin on k = -\dfrac{2}{5} = -0{,}4.
- b = \dfrac{11}{5} = 2{,}2
- y = -\dfrac{2}{5}x + \dfrac{11}{5}
Koordinaatiston minkä tahansa kahden pisteen kautta voidaan piirtää suora. Joskus voi käydä niin, että valituilla pisteillä on sama y-koordinaatti tai sama x-koordinaatti. Seuraavassa tehtävässä tutkitaan, millainen yhtälö on suoralla, jonka pisteillä on sama y-koordinaatti.
Suora kulkee pisteiden (-3,2) ja (4,2) kautta. Tehtävänä on määritää suoran yhtälö.
- Merkitse suoran pisteet koordinaatistoon ja laske suoran kulmakerroin. Varmista piirroksesi avulla, että tulos on järkevä.
- Sijoita jomman kumman tunnetun pisteen koordinaatit ja kulmakertoimen arvo suoran yhtälöön y = kx + b ja ratkaise vakion b arvo.
- Mikä on suoran yhtälö?
- Kulmakerroin on k = \dfrac{2-2}{4-(-3)} = \dfrac{0}{7} = 0.
- b = 2
- y = 2
Edellisestä tehtävästä havaitaan, että jos suoran pisteillä on sama y-koordinaatti, suoran kulmakerroin on nolla ja suoran yhtälö on muotoa y = b. Suora on x-akselin suuntainen ja leikkaa y-akselin korkeudella b. Tällainen suora on vakiofunktion f(x) = b kuvaaja.
Jos suoran pisteillä on sama x-koordinaatti, suoran kulmakerrointa ei voi määrittää, koska kulmakertoimen lausekkeessa jakajaan tulisi nolla. Suora on tässä tapauksessa y-akselin suuntainen ja sen yhtälö on muotoa x = a. Esimerkiksi pisteiden (4,-1) ja (4,5) kautta kulkevan suoran yhtälö on x = 4:
Nämä havainnot voidaan osoittaa yleispäteviksi, joten kootaan ne seuraavaan teoreemaan:
KOORDINAATTIAKSELIEN SUUNTAISET SUORAT (TEOREEMA 8)
Jos suora on x-akselin suuntainen, sen kulmakerroin on nolla ja suoran yhtälö on muotoa y = b, missä b on jokin luku.
Jos suora on y-akselin suuntainen, sen yhtälö on muotoa x = a, missä a on jokin luku.
Kolmion kärjet ovat pisteissä (1,-1); (5,-1) ja (5,3). Jos kolmion sivuja jatketaan, muodostuu kolme suoraa.
- Piirrä tilanteesta kuva.
- Mitkä ovat syntyvien kolmen suoran yhtälöt?
Kuva ja suorien yhtälöt: